Documentar

Poteraș Ionuț
7 Misionari ai zilelor noastre care au schimbat lumea

Aceşti oameni au schimbat istoria cu un simplu „da” pe care l-au spus la chemarea lui Dumnezeu asupra vieţii lor. Citeşte în continuare câte o scurtă istorie despre fiecare dintre ei şi fii încurajat şi inspirat de exemplul lor.

WILLIAM CAREY

Britanicul William Carey este adesea numit „tatăl misiunilor moderne”. Născut în 1761 din slujitori baptişti a fost misionar, traducător, reformator şi antropolog social. Lucrarea sa s-a desfăşurat în India unde a înfiinţat mai multe şcoli pentru copiii săraci. Eforturile şi scrierile sale s-au soldat cu întemeierea Societăţii Misionare Baptiste, a cărei acoperire se întinde în peste 40 de ţări.

De-a lungul anilor în câmpul Evangheliei, Carey a tradus Biblia în mai multe dialecte indiene şi a fondat un colegiu care să instruiască lucrători locali. A fost omul care a trăit să vadă împlinindu-se propriul său citat: „Aşteaptă lucruri mari de la Dumnezeu. Îndrăznește lucruri mari pentru Dumnezeu.”

MARY SLESSOR

Mary Slessor a trăit o viaţă de slujire radicală ca misionara în Nigeria. Cunoscută pentru personalitatea ei şi simţul umorului, Slessor a lucrat cu curaj în regiuni unde mulţi misionari înaintea ei au fost ucişi. Cu toate acestea ea a rămas neabătută în faţa pericolului iminent spunând „De ce mi-ar fi frică? Sunt într-o misiune regală. Sunt în slujba Regelui Regilor.”

În regiunile în care e a lucrat, copiii gemeni erau consideraţi un blestem şi erau abandonaţi de părinţi ca să moară în junglă. Slessor nu a putut accepta această practică. Ea a început să adune copiii gemeni pe care i-a găsit sau despre care a auzit şi să îi ia în grijă. De-a lungul anilor ea a reuşit să salveze sute de copii în acest fel.

JOHN ŞI BETTY STAM

John şi Betty Stam au avut o inimă în clocot pentru Evanghelie. Şi în cele din urmă au plătit cu viaţa. După ce s-au căsătorit ei s-au mutat într-un sat din China ca să lucreze ca misionari în perioada Războiului Civil Chinez. La scurt timp după ce şi-au început lucrarea pe câmpul de misiune, cei doi şi fiica lor nou-născută, Helen, în vârstă de 3 luni au fost capturaţi de soldaţii comunişti. După arestare comuniștii au făcut paradă cu ei pe străzi,  în aşteptarea unei execuţii publice. În timp ce mergeau spre moarte, proprietarul unui magazin s-a rugat de soldaţi să-i elibereze pe misionari. Ca urmare a insistențelor lui, soldaţii au venit şi i-au perchiziţionat casa unde au găsit o Biblie ca dovadă că şi el este creştin. În aceeaşi zi şi el şi cei doi misionari au sfârșit cu capul tăiat.

După moartea lor, o scrisoare scrisă de John a fost găsită împăturită în jainele copilaşului lor, Helen. John a scris despre dorinţa lui de a-şi sacrifica viaţa pentru credinţă.

„Soţia mea, copilaşul nostru şi cu mine suntem astăzi în mâinile acestor bandiţi comunişti. Dacă vom fi sau nu eliberaţi nimeni nu ştie. Fie ca Dumnezeu să fie glorificat în trupurile noastre, fie în viaţă fie în moarte. Filipeni 1:20”

GEORGE MULLER

George Muller a ajuns foarte cunoscut datorită faptului că s-a îngrijit de mii de copii orfani de-a lungul întregii sale vieţi. La începutul a ceea ce avea să devină misiunea vieţii sale, el şi soţia lui şi-au deschis casa pentru un număr de 30 de orfani. De acolo impactul lui Muller a crescut şi a început să deschidă un orfelinat după altul în Anglia sa natală. Renumit pentru faptul că niciodată nu cerea donaţii, Muller avea credinţă că Dumnezeu îi va purta de grijă pentru toate nevoile sale. Şi Domnul i-a purtat. Este cunoscut un citat cunoscut a lui Muller: „Domnul nu dă doar atât cât să fie absolut necesar pentru lucrarea Sa, El dă din abundenţă.”

Un exemplu al acestei purtări de grijă miraculoase s-a întâmplat în ziua când unul din orfelinatele sale a rămas fără mâncare. Dimineaţa copiii au venit şi s-au aşezat la masă şi imediat ce au terminat de spus rugăciunea , s-a auzit o bătaie în uşa cu cineva care a adus mâncare chiar pentru micul lor dejun.

La vârsta de 70 de ani Muller a început să călătorească ca şi misionar, lucrare în care a continuat pentru încă 17 ani. Viaţa lui George Muller este o dovadă vie despre providenţa lui Dumnezeu şi miracolele care au loc atunci când viaţa de credinţă este susţinută de rugăciune continuă.

JIM ȘI ELISABETH ELLIOT

Povestea puternică a soţilor Ellior începe cu călătoria lui Jim pentru a ajunge la tribul Waodani din Ecuador. După ce a ajuns în zona lor, Jim şi alte patru persoane care îl însoţeau au fost atacaţi şi uciși. Soţia lui Jim, Elisabeth a rămas văduvă la 29 de ani cu fetiţa lor nou-născută. Într-o manifestare deosebită a puterii iertării, Elisabeth s-a întors să predice Evanghelia către Waodani şi a trăit printre ei mai mulţi ani după moartea lui Jim.

Deşi Jim Elliot a muri tânăr, înainte de a împlini vârsta de 30 de ani, conştiinţa şi cuvintele sale au fost menţinute vii de Elisabeth, care a devenit o autoare şi o oratoare renumită. Cartea ei, „Prin Porțile Splendorii”, spune povestea urmării de către Jim a chemării lui Hristos. Citită de mii de oameni, cartea a făcut celebru un citat atribuit lui Jim: „Nu ai cum să fii nebun dacă renunţi la ceea ce nu poți păstra ca să câştigi ceea ce nu poți pierde.”

Sursa: Christian Headlines

Source: https://www.stiricrestine.ro/2020/06/20/7-misionari-ai-zilelor-noastre-care-au-schimbat-lumea/

Doina Bejenaru

NIGERIA | Militanții Fulani exploatează perioada de blocaj pentru a comite o serie de atacuri criminale

Militanții Fulani au ucis cel puțin opt creștini și au rănit zeci de oameni în 12 mai, într-o serie de atacuri criminale asupra satelor din Centura de Mijloc a Nigeriei, atacuri comise în timpul blocajului Covid-19.

Un număr mare de oameni înarmați au luat cu asalt satele Bakin-Kogi, Idanu și Makyali, în regiunea Kajura din statul Kaduna, făcând familiile să se ascundă în tufișuri și în comunitățile vecine.

Militanții au exploatat faptul că autoritățile au folosit forțele de securitate pentru strategiile de combatere a coronavirusului, știind că sătenii creștini nu au de ales decât să stea acasă, unde au rămas fără apărare.

Cu doar 24 de ore mai devreme, în 11 mai, o bandă numeroasă de militanți înarmați au atacat satul Gonan Rogo din aceeași zonă, ucigând 17 creștini, inclusiv șapte copii, un copil de șase luni și un bătrân de 70 de ani.

Pe 5 mai, trei militanți Fulani au intrat în Colegiul Messiah, un liceu creștin din statul Plateau, și i-au împușcat pe director, pastorul Bayo Famonure, pe soția sa și pe cei doi fii în timp ce participau la rugăciunea de seară.

Militanții i-au cerut bani pastorului și, când a răspuns că nu are, l-au împușcat în cap și în picior. Soția sa, Naomi, a fost împușcată în spate, iar fiii lor, Adua și Victor, au fost împușcați în picioare. Apoi atacatorii au fugit.

Pastorul a spus că faptul că familia lor a scăpat a fost un „miracol”. „Da, am fost împușcat în cap, dar glonțul nu a intrat. Am fost împușcat în picioare, dar oasele nu au fost atinse. Îl lăudăm pe Dumnezeu”, a scris el.

Pe 3 mai, patru membri ai Bisericii Evanghelice au fost atacați și uciși în timp ce călătoreau din satul Kwell spre orașul Miango, din statul Plateau. Trei bărbați creștini, toți căsătoriți, au fost împușcați mortal într-un atac Fulani din 25 aprilie în satul Kikwari, tot în zona administrației locale Kauru. Cu două zile mai devreme, pe 23 aprilie, alți patru au fost uciși într-un atac al militanților Fulani asupra satului majoritar creștin Chawai.

Duminică, 19 aprilie, militanții Fulani au împușcat trei femei, iar un bărbat a intrat în stop cardiac, în timpul unui atac asupra satului creștin Nitiriku din statul Kaduna.

„Au jefuit casele, luând tot ce s-a putut, inclusiv bovine și produse alimentare, și distrugând orice nu puteau transporta”, a spus conducătorul satului, Dauda Rogo.

Rogo, un pastor pensionar, a declarat că militanții Fulani au atacat prima dată satul său în 2016, când au ucis 37 de oameni. „De atunci, ei au venit din când în când ucigând oameni în tăcere, unul sau doi, ici acolo, în fermele lor”, a spus el. „Ținta atacurilor o constituie în mod special creștinii.”

Aduceți înaintea Domnului frații și surorile din Nigeria. Rugați-vă ca aceia care au pierdut persoane dragi în atacuri să fie mângâiați (Iov 5:11). Cereți ca DOMNUL să fie un turn de scăpare pentru sătenii creștini (Proverbe 18:10) și ca militanții să depună armele (Ezechiel 33:11). Lăudați-L pe Dumnezeu că mâna Sa protectoare a fost peste Bayo și Naomi, astfel că au suferit doar răni relativ minore, în ciuda faptului că au fost împușcați în cap și în spate.

Sursa: Fondul Barnabas

Source: https://www.stiricrestine.ro/2020/06/19/nigeria-militantii-fulani-exploateaza-perioada-de-blocaj-pentru-a-comite-o-serie-de-atacuri-criminale/

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *